Posted on

Arbeta med fotografering

Att tänka påAtt tänka på

UtrustningUtrustning

Starta ett företag

De som vill jobba med fotografering har flera vägar att välja mellan. Många bestämmer sig för att starta ett företag och det är oftast inte särskilt svårt att starta ett fotograferingsföretag. Det svåra är att verkligen lyckas med det hela. Det första du bör göra om du vill starta ett företag med fokus på fotografering är att kolla upp ifall det finns ett kundunderlag som gör att den här typen av företag behövs.

Ta kontakt med Skatteverket

En av de första sakerna du kan göra är att ta kontakt med Skatteverket för att få tips och råd om hur du kan gå tillväga. Sedan bör du ansöka om F-skattsedel, A-skatt och momsregistrering. Detta kan du dock göra snabbt och lätt online. Skulle du behöva hjälp finns det kundtjänst att kontakta. Vill du registrera företaget med pappersblanketter är även detta möjligt. På tal om registrering måste du också komma ihåg att registrera ett företagsnamn ifall det behövs. För enskilda firmor behövs det inte, men för företag med flera anställda kan det vara viktigt.

Skaffa lokal

En fotograf kan behöva ha en tillgänglig lokal, ifall du ska fotografera personer till exempel. Det är inte alla som har en plats i åtanke där de vill ta sina foton och då får du skapa en plats i lokalen eller studion.

En lokal kan också vara bra att ha ifall disciplinen inte är den bästa. Jobbar du hemifrån är det lätt att skjuta upp jobbet till senare och sedan blir det aldrig av. Med en riktig jobbplats kommer du lättare kunna fokusera på det som måste göras.

Utrustning

Innan arbetet verkligen kan starta måste du se till att du har all nödvändig utrustning. För fotografi kan du behöva speciella lampor, stativ och andra tillbehör som gör det lättare att fotografera olika saker och personer. Du behöver givetvis inte de allra bästa och dyraste i början. Köp den utrustningen du behöver för att klara av lättare projekt. När företaget sedan kommer igång och börjar bli mer framgångsrikt kan du uppdatera utrustningen.

Kunderna

Kunder är det allra viktigaste du behöver. Det finns både de fotografer som tar betalt för att ta kort på det kunderna önskar och de fotografer som säljer blandade foton. Oavsett vilket typ av företag du vill starta behöver du kunder för att få saker att gå runt.

Reklam

Börja med marknadsföringen. Visa var ditt företag är, vilka tjänster som erbjuds och så vidare. Sätt upp skyltar, skriv på forum online, starta sidor på social medier för ditt företag. Det finns hur mycket som helst du kan göra för att nå ut till kunder.

Fotografera evenemang

Ett annat sätt på vad du kan göra för att sprida ditt namn är att fotografera evenemang. Skicka sedan in bilderna till tidningar och liknande. På så sätt kan andra personer kontakta dig ifall de är intresserade att få bilder på de olika evenemangen.

Kontakta nära och kära

Sista tipset på hur du kan nå kunder är att prata med alla du känner. Fråga om de behöver en fotograf eller känner någon annan som behöver en. Be dem sprida ditt namn helt enkelt.

Om fotografyrket

Fotografyrket är något som många drömmer om att få. Det är ett arbete som låter dig vara kreativ samtidigt som du får vara med att föreviga olika ögonblick. Men hur du ska gå till väga för att lyckas med fotograferingen är inte den lättaste.

Anställningsformer

Det finns olika sätt att jobba som fotograf. Att vara anställd på ett företag som fotograf är rätt ovanligt. Det är mer vanligt att jobba som projektanställd eller bli inhyrd. Det finns dock fler alternativ för dig som vill jobba som fotograf. Du kan jobba som skolfotograf, egenfotograf, porträttfotograf och pressfotograf. Det allra vanligaste är dock att starta en egen firma eller ett aktiebolag.

Väljer du att starta eget finns det mycket du måste tänka på. Det är inte bara fotograferingen som gäller, du måste helt enkelt lära dig hur man driver en hel firma. Allt från finansieringsdelarna till marknadsföring och självklart fotograferingen. Prata gärna med andra företagsägare om råd, eller ta kontakta med firmor som hjälper folk att komma igång. En sista sak är att du måste räkna med att arbetstimmarna kan variera en hel del när du är både ägare, chef och anställd.

Kunskap och kreativitet

Det finns ett antal saker som krävs för att du ska klara av fotografiyrket. Det första är att du måste förstå dig på kunskapen som finns bakom bra bilder. Att ta högkvalitativa fotografier kräver att du förstår dig på vinklar, ljus och vilken lins/objektiv du behöver. Du måste kort förklarat vara kreativ. Tyvärr är inte yrket någonting som passar alla. Det går självklart att lära sig men vissa har den naturliga kunskapen och kreativiteten som behövs.

Bildredigering kan också vara en viktig del för att klara av yrket. Förutom kreativiteten måste du som fotograf även ha en viss teknisk kunskap. Det finns utrustning som är rätt komplicerad att använda när du aldrig använt den tidigare. På grund av detta är det bra ifall du har lätt att förstå dig på de tekniska delarna. Du bör även förstå dig på de olika funktionerna som finns tillgängliga.

Man kan säga att fotografyrket korsar två discipliner, kreativiteten och det tekniska kunnandet. Har du dessa två egenskaper kommer du ha en stor chans att lyckas som fotograf och verkligen klara av att skapa de vackraste bilderna.

Börja med lättare uppdrag

Du som vill börja arbeta med fotografi kan till en början känna dig väldigt frestad till att ta alla uppdrag som kommer din väg. Som fotograf kan du bli anställd till det mesta, från bröllop till porträtt. Dock är det viktigt att du tar en noga titt på din kunskap och förmåga. Ta dig sedan inte an de uppdrag som du är osäker på om du kommer klara av dem eller inte. Börja smått och bygg uppåt istället.

Svåraste uppgifterna

Vilka de svåraste uppdragen är kan variera en hel del mellan olika fotografer. Det vanligaste svaret från många fotografer om vilken uppgift som är den svåraste är när de inte får bra kontakt med kunden. Om du inte har möjlighet att kommunicera med din kund om vad hen önskar och vill ha kan det vara omöjligt att fånga de perfekta bilderna. Skulle du ta dig an en uppgift är det därför viktigt att du pratar med kunder ordentligt. Låt hen inte säga ”gör bara nåt”, eller ”ta kort på det här” utan att förklara mer. Be kunden förklara vilken typ av foto hen är ute efter och om det ska vara någon speciell känsla i bilden. Är du nybörjare, berätta då alltid det så kunden är medveten om att du inte har så mycket tidigare erfarenhet.

Viktiga händelser

Det finns även uppdrag inom fotografi som kanske inte är de allra svåraste, men samtidigt väldigt viktiga att göra rätt, och det är de händelser som endast sker en gång i livet. Till exempel, bröllop, jämna födelsedagar, vinster i stora tävlingar och så vidare. Tar du dig an ett sådant uppdrag är det viktigt att du alltid tar med dig extra utrustning. En extra kamera, objektiv, flera minneskort och så vidare. För dessa händelser är det även viktigt att du pratar med kunden och frågar om dennes önskemål och krav.

Regler som gäller för fotografer

Trots att fotografer är ganska fria från regler och lagar finns det ett antal saker som man bör känna till. Det är tillåtet att fota i stort sett vad som helst och vem som helst, men det finns gränser. Ett exempel är speciella fordon och byggnader. De kan vara klassade som ett skyddsobjekt vilket innebär att de är förbjudna att fotograferas eller avbildas.

Att fotografera på offentliga platser, som parker, är för det mesta helt okej. Det finns egentligen inget som säger att du inte får ta foton på de som befinner sig i området. Men samtidigt kan det vara smart att tänka sig för. Ska bilderna publiceras är det viktigt att eventuella personer som fotograferas inte kränks. För att verkligen skydda sitt företag och sig själv rekommenderas det att du frågar om lov innan du tar kort på någon, framförallt om de är lätta att känna igen på kortet.

Vad händer om jag bryter mot någon lag?

Precis samma sak som kan hända om du skulle bryta mot trafiklagar. Du kan bli straffad. Svårare än så är det. Det bästa tipset är att alltid fråga om lov ifall du ska fotografera en plats där andra personer befinner sig.

Fotografera porträtter

Det är inte ovanligt att du som jobbar som fotograf någon gång kommer behöva ta ett porträttfoto. Det kan handla om bilder till identifikationskort, eller ett företag som behöver bilder på alla sina anställda som de kan publicera på sin hemsida. Här nedan kommer några tips på hur du tar de bästa porträttfotonen.

Använd rätt perspektiv

För att fotografera porträtt måste du använda dig av det rätta perspektivet. Till exempel, om personen som ska fotograferas är lite kortare kan du behöva sänka kameran en aning. Är personen väldigt lång kommer fotot bli bättre ifall de sitter ner eller om du kliver upp och tar kortet från högre höjd.

Prova olika objektiv i förväg

Om du äger fler objektiv känner du antagligen till skillnaden på dem. Men är du osäker rekommenderas det att du testar olika objektiv för att se hur bilderna ser ut. När du ska fota en person kan du till exempel inte använda dig av ”fish-eye”-objektivet. Det kommer göra att personens näsa ser väldigt stor ut på bilderna.

Undvik skarpare skuggor

Det är viktigt att du undviker skuggor i ansiktet på personen. Det kan få ansiktsdragen att se konstiga ut. Har personen en viss sminkning hen vill visa upp kan även den försvinna helt bland skuggorna.

Kamerahus

Kamerahuset är en av de viktigaste delarna av en fotografs utrustning. Det bör vara pålitligt och du måste känna till hur det fungerar. För nybörjare kan det många gånger räcka med en enklare kamera, men genom att ta en titt på professionella fotografer är det lätt att se att de har olika kamerahus när de beger sig ut på uppdrag.

Viktigt att tänka på

De flesta väljer de kamerahus med flest megapixlar. Trots att detta kan vara en viktig faktor är det inte det enda du måste tänka på. Klarar du av att hantera kameran på rätt sätt kan du klara dig med mindre megapixlar. Att köpa den bästa kameran för att sen endast använda auto-läget kommer inte leda till de bästa bilderna. Fotografer som lägger ner tid på att lära sig kamerans funktioner och tar hand om sin kamera bäst är de som kommer bli bästa fotografen.

Ta hand om kamerahuset

När du letar efter kamerahus kommer du inse att en stor del av produkterna kostar en hel del. Skulle det sedan gå sönder har du ingen kamera att använda. Det är därför viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Undvik att tappa eller slå i kamera huset. Fukt och regn är två andra faktorer som kan leda till skador. Ett tips är att köpa en kameraväska, gärna en vattentät, och ta med den överallt. Skulle du inse att något inte fungerar som det ska med kamerahuset kan du dessutom lämna in den på service ifall du inte har kunskapen att laga den själv.

Objektiv

Du som har planer på att använda en systemkamera kan behöva olika objektiv. En viktig sak att känna till är att objektiven många gånger är dyrare än kamerahuset. Det är därför viktigt att du förstår dig på hur de fungerar så att du köper rätt sort. Planera noga i förväg ifall du ska köpa både kamerahus och objektiv. Det är bättre att du lägger några extra kronor på objektivet istället för kamerahuset. Oroar du dig mycket för kostnaden kan du alltid jämföra objektiven med varandra, eller leta på marknaden utomlands. Genom att lägga ner tid på att hitta rätt kan du spara en del pengar.

Objektiv för nybörjare

Vid köp av vissa kameror medföljer det många gånger ett kitobjektiv. Dessa objektiv är kanske inte de allra bästa och erbjuder varken den bästa kvaliteten eller lång zoom. Men för nybörjare kan dessa vara utmärkta. De fungerar nämligen bra när du håller på att lära dig hur du tar de bästa bilderna. Kitobjektiven är också bra ifall du endast fotograferar på semestern eller mer sällan.

För att få mer zoom, högkvalitativ filmning eller liknande bör du leta efter större och dyrare objektiv. En inbyggd bildstabilisator kan också vara bra att hålla utkik efter, det hjälper nämligen till att förhindra suddiga bilder.

Fyll i kontaktformuläret på denna sida ifall du har några frågor om hemsidan.

instabild.se – Att jobba som fotograf, att tänka på och fotografiutrustninginstabild.se – Att jobba som fotograf, att tänka på och fotografiutrustning