Posted on

Fotografera dofter på rätt sätt

Ordet fotografi betyder att ”rita med ljus” och som konstform är den framförallt förknippad med synen. Det ständiga spelandet och experimenterandet med färger, former, ljus och skugga gör fotografen till en visuell mästare. Men är det verkligen bara synen som är involverad?

Erfarna fotografer tycker om att skapa en viss känsla eller stämning när de tar bilder och här kan luktsinnet komma till användning på flera sätt. I den här artikeln kan du läsa om hur du kan lyckas extra väl med dina foton genom att dels använda olika aromer, dels ta inspiration från skapare av dofter för att få en viss stil.

Lär dig skaparnas stilar

För den professionelle fotografen är det viktigt att lyssna på sina kunder. Här kan det krävas lite efterforskningar för att det ska bli rätt, exempelvis genom att du googlar namnet eller går igenom modetidningar eller böcker. Ska du fota för ett stort modehus är det extra viktigt att du förstår dess attityd och intention. En fräsch calvin klein deo bör till exempel fotas i en sportig och lite ungdomlig miljö, gärna i svartvitt och med naturligt vackra modeller. Det här är ett modehus som inte vill ha för mycket färg och mönster utan istället utstrålar en slags naturlig sexighet, gärna i unisexform. I kontrast till det kommer du behöva ta till mycket mer färg, form och fantasi om du ska fota produkter av Jean-Paul Gaultier som istället föredrar det extravaganta och lätt surrealistiska. Knepet är med andra ord att lära dig din klient och ta reda på deras personliga stil. Just att läsa på är ett vanligt tips för fotografer som behöver hitta lite inspiration, utan att det för den delen ska handla om plagiat.

Ge uttryck åt dina modeller med dofter

Luktsinnet kan också påverka den som ska fotograferas på många sätt. Olika dofter kan trigga minnen och om du vill få fram ett särskilt ansiktsuttryck kan det vara ett värdefullt redskap. En nervös person kan ombes att dofta på en blomma, vilket kommer ge ett ansiktsuttryck som utstrålar njutning och välbehag på ett mycket naturligt sätt. Har du en modell som ska se stark och sportig ut kan en fräsch deodorant få denne att känna sig extra självsäker, medan en illaluktande stank kan ge många roliga ansiktsuttryck.