Posted on

Så marknadsför du dig som fotograf

Är du nyfiken på att ta ditt fotograferande till nästa nivå och börja arbeta som fotograf är det hög tid för dig att börja marknadsföra dig som fotograf. I det här inlägget har vi samlat några tips på hur du marknadsför dig själv för att fler kunder ska hitta till dig.

Profilkläder

Profilkläder är kläder och produkter som har din logga, namn eller hemsida tryckt på sig. Det finns en hel del profilkläder att välja bland. Du kan till exempel bära en T-shirt med ditt namn eller logga, vilket kommer att väcka en del nyfikenhet hos de som ser dig och kan leda till att de kollar upp dig och din verksamhet. Förutom att det finns olika kläder finns det andra produkter du kan beställa som du kan använda till din marknadsföring. Några exempel på produkter är vattenflaskor, pennor eller varför inte ett paraply?

Internet

Om du inte finns på internet är det i dagens samhälle svårt att hitta dig och dina fotografier. Det bästa du kan göra för att marknadsföra dig själv på internet är att skaffa sociala medier. Där kan du visa upp några exempel på fotografier du tagit i ditt flöde. I din profil kan du länka till din hemsida eller skriva dina kontaktuppgifter om någon vill anlita dig som fotograf. Instagram är ett av många sociala medier som används av många fotografer för att visa upp delar av sin portfolio och för att ge andra fotografer inspiration. För att marknadsföra dig på Instagram kan du köpa annonser, vilket innebär att det inlägg du valt ut att marknadsföra dyker upp i flödet hos din målgrupp. Andra sätt att marknadsföra sig på Instagram är genom att använda hashtags. Om du till exempel har fotograferat ett foto av ett vackert landskap som du tycker förtjänar mer uppmärksamhet kan du använda hashtaggen #landskap eller #landscape när du skriver en beskrivning till din bild.

Förutom att du kan marknadsföra dig som fotograf på sociala medier är det viktigt att du finns när någon söker efter dig på Google. Många använder sig av Google när de letar efter en fotograf. Om du till exempel bor i Uppsala och fokuserar på att ta familjefoton är det viktigt att du har en hemsida eller en Facebooksida där det framgår att du bor i Uppsala och är en familjefotograf.

Kontakter

Ett annat bra sätt att marknadsföra sig som fotograf är att använda de kontakter man har och genom att knyta nya kontakter. Se till att du har ett visitkort du kan dela ut till de som verkar intresserade av dig som fotograf. Förutom att du kan knyta kontakter i verkliga livet kan du använda dig av internet för att knyta kontakter.