Posted on

Starta ett företag

De som vill jobba med fotografering har flera vägar att välja mellan. Många bestämmer sig för att starta ett företag och det är oftast inte särskilt svårt att starta ett fotograferingsföretag. Det svåra är att verkligen lyckas med det hela. Det första du bör göra om du vill starta ett företag med fokus på fotografering är att kolla upp ifall det finns ett kundunderlag som gör att den här typen av företag behövs.

Ta kontakt med Skatteverket

En av de första sakerna du kan göra är att ta kontakt med Skatteverket för att få tips och råd om hur du kan gå tillväga. Sedan bör du ansöka om F-skattsedel, A-skatt och momsregistrering. Detta kan du dock göra snabbt och lätt online. Skulle du behöva hjälp finns det kundtjänst att kontakta. Vill du registrera företaget med pappersblanketter är även detta möjligt. På tal om registrering måste du också komma ihåg att registrera ett företagsnamn ifall det behövs. För enskilda firmor behövs det inte, men för företag med flera anställda kan det vara viktigt.

Skaffa lokal

En fotograf kan behöva ha en tillgänglig lokal, ifall du ska fotografera personer till exempel. Det är inte alla som har en plats i åtanke där de vill ta sina foton och då får du skapa en plats i lokalen eller studion.

En lokal kan också vara bra att ha ifall disciplinen inte är den bästa. Jobbar du hemifrån är det lätt att skjuta upp jobbet till senare och sedan blir det aldrig av. Med en riktig jobbplats kommer du lättare kunna fokusera på det som måste göras.

Utrustning

Innan arbetet verkligen kan starta måste du se till att du har all nödvändig utrustning. För fotografi kan du behöva speciella lampor, stativ och andra tillbehör som gör det lättare att fotografera olika saker och personer. Du behöver givetvis inte de allra bästa och dyraste i början. Köp den utrustningen du behöver för att klara av lättare projekt. När företaget sedan kommer igång och börjar bli mer framgångsrikt kan du uppdatera utrustningen.

Kunderna

Kunder är det allra viktigaste du behöver. Det finns både de fotografer som tar betalt för att ta kort på det kunderna önskar och de fotografer som säljer blandade foton. Oavsett vilket typ av företag du vill starta behöver du kunder för att få saker att gå runt.

Reklam

Börja med marknadsföringen. Visa var ditt företag är, vilka tjänster som erbjuds och så vidare. Sätt upp skyltar, skriv på forum online, starta sidor på social medier för ditt företag. Det finns hur mycket som helst du kan göra för att nå ut till kunder.

Fotografera evenemang

Ett annat sätt på vad du kan göra för att sprida ditt namn är att fotografera evenemang. Skicka sedan in bilderna till tidningar och liknande. På så sätt kan andra personer kontakta dig ifall de är intresserade att få bilder på de olika evenemangen.

Kontakta nära och kära

Sista tipset på hur du kan nå kunder är att prata med alla du känner. Fråga om de behöver en fotograf eller känner någon annan som behöver en. Be dem sprida ditt namn helt enkelt.