Posted on

Om fotografyrket

Fotografyrket är något som många drömmer om att få. Det är ett arbete som låter dig vara kreativ samtidigt som du får vara med att föreviga olika ögonblick. Men hur du ska gå till väga för att lyckas med fotograferingen är inte den lättaste.

Anställningsformer

Det finns olika sätt att jobba som fotograf. Att vara anställd på ett företag som fotograf är rätt ovanligt. Det är mer vanligt att jobba som projektanställd eller bli inhyrd. Det finns dock fler alternativ för dig som vill jobba som fotograf. Du kan jobba som skolfotograf, egenfotograf, porträttfotograf och pressfotograf. Det allra vanligaste är dock att starta en egen firma eller ett aktiebolag.

Väljer du att starta eget finns det mycket du måste tänka på. Det är inte bara fotograferingen som gäller, du måste helt enkelt lära dig hur man driver en hel firma. Allt från finansieringsdelarna till marknadsföring och självklart fotograferingen. Prata gärna med andra företagsägare om råd, eller ta kontakta med firmor som hjälper folk att komma igång. En sista sak är att du måste räkna med att arbetstimmarna kan variera en hel del när du är både ägare, chef och anställd.

Kunskap och kreativitet

Det finns ett antal saker som krävs för att du ska klara av fotografiyrket. Det första är att du måste förstå dig på kunskapen som finns bakom bra bilder. Att ta högkvalitativa fotografier kräver att du förstår dig på vinklar, ljus och vilken lins/objektiv du behöver. Du måste kort förklarat vara kreativ. Tyvärr är inte yrket någonting som passar alla. Det går självklart att lära sig men vissa har den naturliga kunskapen och kreativiteten som behövs.

Bildredigering kan också vara en viktig del för att klara av yrket. Förutom kreativiteten måste du som fotograf även ha en viss teknisk kunskap. Det finns utrustning som är rätt komplicerad att använda när du aldrig använt den tidigare. På grund av detta är det bra ifall du har lätt att förstå dig på de tekniska delarna. Du bör även förstå dig på de olika funktionerna som finns tillgängliga.

Man kan säga att fotografyrket korsar två discipliner, kreativiteten och det tekniska kunnandet. Har du dessa två egenskaper kommer du ha en stor chans att lyckas som fotograf och verkligen klara av att skapa de vackraste bilderna.