Posted on

Börja med lättare uppdrag

Du som vill börja arbeta med fotografi kan till en början känna dig väldigt frestad till att ta alla uppdrag som kommer din väg. Som fotograf kan du bli anställd till det mesta, från bröllop till porträtt. Dock är det viktigt att du tar en noga titt på din kunskap och förmåga. Ta dig sedan inte an de uppdrag som du är osäker på om du kommer klara av dem eller inte. Börja smått och bygg uppåt istället.

Svåraste uppgifterna

Vilka de svåraste uppdragen är kan variera en hel del mellan olika fotografer. Det vanligaste svaret från många fotografer om vilken uppgift som är den svåraste är när de inte får bra kontakt med kunden. Om du inte har möjlighet att kommunicera med din kund om vad hen önskar och vill ha kan det vara omöjligt att fånga de perfekta bilderna. Skulle du ta dig an en uppgift är det därför viktigt att du pratar med kunder ordentligt. Låt hen inte säga ”gör bara nåt”, eller ”ta kort på det här” utan att förklara mer. Be kunden förklara vilken typ av foto hen är ute efter och om det ska vara någon speciell känsla i bilden. Är du nybörjare, berätta då alltid det så kunden är medveten om att du inte har så mycket tidigare erfarenhet.

Viktiga händelser

Det finns även uppdrag inom fotografi som kanske inte är de allra svåraste, men samtidigt väldigt viktiga att göra rätt, och det är de händelser som endast sker en gång i livet. Till exempel, bröllop, jämna födelsedagar, vinster i stora tävlingar och så vidare. Tar du dig an ett sådant uppdrag är det viktigt att du alltid tar med dig extra utrustning. En extra kamera, objektiv, flera minneskort och så vidare. För dessa händelser är det även viktigt att du pratar med kunden och frågar om dennes önskemål och krav.