Posted on

Regler som gäller för fotografer

Trots att fotografer är ganska fria från regler och lagar finns det ett antal saker som man bör känna till. Det är tillåtet att fota i stort sett vad som helst och vem som helst, men det finns gränser. Ett exempel är speciella fordon och byggnader. De kan vara klassade som ett skyddsobjekt vilket innebär att de är förbjudna att fotograferas eller avbildas.

Att fotografera på offentliga platser, som parker, är för det mesta helt okej. Det finns egentligen inget som säger att du inte får ta foton på de som befinner sig i området. Men samtidigt kan det vara smart att tänka sig för. Ska bilderna publiceras är det viktigt att eventuella personer som fotograferas inte kränks. För att verkligen skydda sitt företag och sig själv rekommenderas det att du frågar om lov innan du tar kort på någon, framförallt om de är lätta att känna igen på kortet.

Vad händer om jag bryter mot någon lag?

Precis samma sak som kan hända om du skulle bryta mot trafiklagar. Du kan bli straffad. Svårare än så är det. Det bästa tipset är att alltid fråga om lov ifall du ska fotografera en plats där andra personer befinner sig.