Posted on

Fotografera porträtter

Det är inte ovanligt att du som jobbar som fotograf någon gång kommer behöva ta ett porträttfoto. Det kan handla om bilder till identifikationskort, eller ett företag som behöver bilder på alla sina anställda som de kan publicera på sin hemsida. Här nedan kommer några tips på hur du tar de bästa porträttfotonen.

Använd rätt perspektiv

För att fotografera porträtt måste du använda dig av det rätta perspektivet. Till exempel, om personen som ska fotograferas är lite kortare kan du behöva sänka kameran en aning. Är personen väldigt lång kommer fotot bli bättre ifall de sitter ner eller om du kliver upp och tar kortet från högre höjd.

Prova olika objektiv i förväg

Om du äger fler objektiv känner du antagligen till skillnaden på dem. Men är du osäker rekommenderas det att du testar olika objektiv för att se hur bilderna ser ut. När du ska fota en person kan du till exempel inte använda dig av ”fish-eye”-objektivet. Det kommer göra att personens näsa ser väldigt stor ut på bilderna.

Undvik skarpare skuggor

Det är viktigt att du undviker skuggor i ansiktet på personen. Det kan få ansiktsdragen att se konstiga ut. Har personen en viss sminkning hen vill visa upp kan även den försvinna helt bland skuggorna.