Posted on

Kombinera foton och posters

Bilder av alla de slag kan ge en lokal ett specifikt utseende och skapa en stämning. Ta till exempel ett café – är det helt kalt på väggarna känns det mer som en snabbservering eller skolmatsal medan några fina, välplacerade bilder kan göra det trendigt, klassiskt eller helt enkelt mysigt.

Detsamma gäller din bostad och här är det viktigare än någonsin att du får en hemtrevlig känsla så att du trivs och kan koppla av. För dig som sysslar med fotografi, eller är allmänt kreativ, är det ett gyllene tillfälle att skapa ett hem som är unikt och personligt.

Kreativa kombinationer

Ett roligt sätt att kombinera din smak och kreativitet på är att komplettera färdiga posters med bilder som du tycker om med egna foton. Du kan hitta ett stort utbud av motiv hos https://dearsam.se/ där du kan söka under kategorier som Kända konstverk, Djur, Landskap och Porträtt. Här finns också illustrationer, grafisk design och textmotiv såväl som många olika slags ramar. Skaffa en eller flera posters när du väl bestämt dig och ta en funderare på vilka rum de kommer passa bäst i. Sedan är det dags att antingen gå igenom ditt eget bildarkiv eller, ännu roligare, ge dig ut i världen för att börja fota. Tänk på att du är helt fri i ditt skapande och att det ofta krävs en hel del experimenterande för att du ska uppnå perfekta resultat.

Några exempel på hur du kan kombinera dina foton och posters är färg, form och teman. Har du köpt hem svartvita posters kan det vara snyggt med egna, svartvita foton. Är du duktig på bildredigering kan det också vara kul med en liten färgdetalj mitt i det hela, exempelvis en gul blomma i ett svartvitt landskap. Har du skaffat posters med geometriska former kan du komplettera med foton med liknande skepnader, till exempel trekanter och pyramider eller raka streck med vägar. Är bilderna mer specifika, som porträtt av kända ikoner, kan du istället sätta upp matchande bilder som har med dem att göra: bredvid Brigitte Bardot en söt katt då hon är en berömd djurrättsaktivist eller ett foto på en elgitarr bredvid Jimi Hendrix. Har du posters med textmotiv kan du fota passande teman, där en textposter där det står ”Gender” blir spännande bredvid ett porträtt du tagit på en androgyn modell, medan namnet på en stad kan sättas bredvid detaljer eller minnen från just den platsen. Tanken är hela tiden att det ska finnas en relation mellan bilderna, även om det bara är du själv som förstår kopplingen.

Experimentera med ramar och placering

Även ramarna spelar roll för hur slutresultatet blir. Du kan antingen välja helt neutrala varianter för att låta bilderna tala helt för sig själva, eller skaffa färggranna, extra tjocka eller passepartouts för att framhäva motiven extra. Svartvita bilder i svarta och vita ramar blir rent, snyggt och minimalistiskt medan samma bilder i en färgblockerande röd eller blå ram skapar en fantasifull och överraskande effekt. Du kan också variera i storlekar eller sätta många bilder tillsammans och det kan också bli extra piffigt att sätta till några extra föremål som en klocka eller en växt.