Posted on

Ordna en bra bakgrund i fotostudion

Som professionell fotograf kan det vara bra att skaffa en fotostudio. På så sätt kan man fotografera inomhus oavsett hur vädret är utomhus. Det kan också vara en bra lösning för barnfotografering eller djurfotografering. Då kan nämligen inte barn eller djur springa iväg och skadas. Men hur ordnar man en bra bakgrund?

 

Tapetsera en bakgrund

Med tapeter från Boråstapeter kan man enkelt tapetsera en enfärgad eller mönstrad bakgrund. Om man inte har tapetserat innan kan det vara klokt att välja tapeter som inte ska mönsterpassas, och vill man göra det ännu enklare kan man köpa tapeter som redan är limmade. De ska bara fästas på väggen, och sedan får limmet torka. Så fortsätter man i hela studion och på bara ett par timmar är studion tapetserad och alla väggar går att använda som bakgrund.

Välja rätt mönster

Många tapeter har mönster och det kan vara bra att ha några olika varianter att välja mellan. Till vissa motiv passar färgstarka mönster riktigt bra, men kommer någon in och vill ta ett passfoto ska bakgrunden vara helt enfärgad. Det kan alltså vara klokt att ha lite olika tapeter i studion så man kan variera sig efter motiv. Till ett barnfoto kan det till exempel passa utmärkt att använda sig av en roligt mönstrad tapet med flygplan eller andra tecknade motiv. Då har barnet också något att titta på under fotograferingen, och tapeten lockar fram flera glada skratt som gör att barnet blir naturligt glatt på bild.

Tapeter för produktfoto

Ska man fotografera produkter är en enfärgad tapet eller en med svagt mönster bäst. Man vill ju framhäva produkten. När man ska fotografera en ljus produkt är det bra med en mörkare tapet, och tvärtom till mörkare produkter. Som fotograf är det viktigt att man har en känsla för hur de olika färgerna och mönstren framhäver varandra. En del fotografer har olika tapetbitar som de använder när det är dags för produktfoto. Då kan man prova sig fram i lugn och ro för att hitta den kombination som passar allra bäst och som även gör kunden nöjd.

Vad kostar det att tapetsera en studio?

Hur mycket det kostar att tapetsera en studio kan variera. Det beror på hur stor studion är, på hur lång tid det tar att tapetsera samt på vilka tapeter man väljer. Vissa tapeter kan kosta några tior per rulle, andra kostar flera hundra kronor bara för ett par enstaka meter och det kan vara klokt att jämföra priserna innan tapetseringen börjar.